Deze beelden zijn een weergave van het palet aan inwoners, ondernemers en professionals in het Eindhovense stadsdeel. De mensen staan symbool voor de continue beweging die het gebied kenmerkt: veelzijdig en verbindend. Woensel Zuid bestaat bij gratie van haar inwoners, die zich inzetten voor hun wijk, buurt of straat. Woensel Zuid ís haar inwoners.
De foto expositie is vanaf 3 april 2023 één week te zien in het CKE en daarna op andere plekken in het stadsdeel.
We zijn nog opzoek naar partners, ondernemers of bewoners die de foto's willen 'adopteren'. Heb jij interesse de foto expositie in jouw ruimte tentoon te stellen? Laat het ons via het contactformulier weten!
Loop langs de beelden en je inspireren door de krachten achter ‘ons’ Pact Woensel Zuid.
Rukiye Gür – Haar voorliefde voor lezen en samenzijn mondde uit tot Suffa. Samen met Sumeyye Yavus en Hilal Ata richtte Rukiye deze eerste Turkse bibliotheek van Eindhoven op. Iedere woensdagochtend komen de vrouwen bijeen om literatuur te lezen, zich te verdiepen in opvoedkunde of workshops bij te wonen. De vaste kern is inmiddels uitgegroeid tot ongeveer twintig én counting. “Het is bij ons echt een zoete inval”.
Cafetaria Mensfort is de opvolger van het welbekende Mario’s, de frietzaak die jarenlang de place to be was voor de lekkerste gefrituurde aardappels en snacks uit Mensfort. De jonge ondernemer van Cafetaria Mensfort is pas 22 jaar maar durfde het stokje van Mario’s over te nemen.
Wilma Slaats en Andre Foederer - Het begon allemaal in een van de lege kamers in het huis van Wilma. Ze woonde al een tijdje alleen en had veel ruimte over. “Ik wilde graag iets doen voor mensen die niet al te veel hebben. Mooie kleding of een goed service stuk kunnen aanschaffen is fijn.” Maar mensen komen er ook voor een kopje koffie en de gemoedelijkheid. Kleding Zolder is een beetje thuis voor de vaste klanten die er wekelijks komen. Soms maakt Wilma zich zorgen over de toekomst: “We zijn geen commercieel bedrijf maar betalen wel een commerciële huur, we zouden echt geholpen zijn bij financiële ondersteuning”.
Kinderen in de klas – van basisschool Tariq
Spelende kinderen op het schoolplein van basisschool Tariq Ibnoe Ziyad.
Mohammed Azaimi – Mohammed is directeur van Stichting Iezo, de moederorganisatie van de Islamitische basisschool Tariq Ibnoe Ziyad aan de Frankrijksstraat. Mohammed laat zich inspireren door de geschiedenis van Andalusië (Al Andalous) in Zuid-Europa. Het was een bron voor wereldse poëzie, voor adembenemende bouwkunst, voor literatuur en voor grensverleggende wetenschap. Hij neemt deze filosofie mee naar de lessen en de dagelijkse sfeer op de school.
Wijkagenten Simone van der Sande, Jallal Barta en Emmy de Nijs zetten zich dagelijks in voor veiligheid in Woensel Zuid.
Al 73 jaar kent Arie Versfeld Woensel West van binnen en buiten. Hij woonde er als klein kind al en na een kort uitstapje keerde hij als volwassenen weer terug naar de buurt. Hij werkte door heel het land, bijvoorbeeld in Den Haag. Maar buurten zo fijn als in Woensel West kwam hij zelden tegen. Al vroeg begon hij met beheerklussen en hij ontpopte zich als een soort Buurt Vader. Zo bezit hij nu bijvoorbeeld een schatkist aan foto’s, ooit gemaakt door buurtbewoners. Als iemand niet weet waar zoiets opgeslagen kan worden dan weet Arie er wel raad mee. Het is belangrijk de geschiedenis te bewaren, vindt hij. Er mooi over vertellen kan hij ook. Sinds enkele jaren is hij een van de beheerders van de Buurtwerkamer 360. Samen met collega’s Leila en Maud is hij er bijna iedere dag van de week te vinden. Voor geen goud zou Arie er ooit weg willen.
Kinderactiviteit in het buurthuis aan de Trompstraat 2
Yousra Laherache – Yousra organiseert voor de buurtonderneming aan de Trompstraat iedere maand een activiteit voor kinderen. “Het geeft me heel veel voldoening om dit te kunnen doen voor de buurt”, laat ze weten.
120 kleine winkeltjes onder één dak? Bij Onze Kraam Eindhoven kan het. Hier koop je klassieke producten en goede koopjes in Mensfort. Van vintage tassen tot haarproducten en carnavalskleding. De producten zijn een mengelmoes van de grote groep verkopers. Initiatiefnemer John Brugmans vertelt: “We verkopen nieuw, tweedehands en zelfgemaakte producten. Onze Kraam trekt ook veel buurtbewoners voor een dagelijks kopje koffie. Mensen vinden het fijn langs te komen. Daarmee vervullen we een belangrijke functie als ontmoetingsplek. Brabantse gezelligheid ten top!”. Wil je Onze Kraam Eindhoven volgen? Het kan via: www.facebook.com/onzekraam.
De familie van der Heijden in de gelijknamige slijterij. De familie is al 72 jaar gespecialiseerd in whiskey en wijn. Het leukste aan hun werk? Verzoekjes van bezoekers die op zoek zijn naar drankjes die ze nog niet in het assortiment hebben. Zoals het nieuwe drankje Arak Alankoud, een Syrisch drankje dat op aanvraag aangeschaft is. Op deze manier maken inwoners deel uit van de blijvend groeiende selectie aan producten. Slijterij van der Heijden volgen? Dan kan via: www.heijdenwijnimport.nl.
Danny Megens – De geur van Danny’s producten imponeert de Woenselse zaterdagmarkt. Iedere week staat de keurslager met de welbekende hele kip, die ook halal te verkrijgen is, op de markt. Danny houdt van Woensel Zuid en haar veelzijdigheid. Hij is naast keurslager ook de voorzitten van de ondernemersvereniging van de Kruisstraat. Op de foto zien we het team van Danny Megens live in actie. Zo ziet een normale werkdag er voor de slagers uit.
De etalage van Keurslager Danny Megens.
Ondernemen zit in het bloed van Mohamed Bellahssen. “Een Italiaan is trots op zijn keuken, een Marokkaan moet dat ook zijn”, grapt hij. Mohamed is eigenaar van het populaire Chomicha. Een authentiek restaurant waar je traditionele Marokkaanse gerechten eet. Jaarlijks organiseert Mohamed een iftar in de wijk. Hij begon hier vijf jaar geleden mee en kreeg als initiatiefnemer steun van Trudo en de buurtonderneming. De eerste keer trok het gezamenlijke diner al zo’n 250 gasten. Door corona kon de iftar twee jaar niet doorgaan maar dit jaar vindt het opnieuw plaats. Op 14 april kookt Mohamed in Woensel West, voor iedereen die erbij wil zijn.
Sefa Galip – Ongeveer vier jaar geleden startte ze het avontuur samen met haar man: ze opende supermarkt Bizim Manav aan de Edisonstraat. Bizim Manav is Turks voor ‘onze groenteboer’, en dat blijkt het ook te zijn.
“We zijn super warm verwelkomd in de wijk, de behoefte voor een supermarkt met verse producten leek groot. We trekken veel verschillende inwoners aan, daar zijn we erg blij mee”. Informatie over de laatste aanbiedingen volg je via Instagram op: @bizimmanav_